Ce presupune sa donezi 2% din impozitul pe venit pentru Fundatia Culturala Gandul Aprins?

Prin Legea 571/2003 contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze catre organizatiile pe care doresc sa le sustina 2% din impozitul pe venit platit de ei (care ar ajunge, altfel, la bugetul statului).

Acest lucru se poate realiza foarte simplu, prin completarea unui formular standard.

Redirectionarea este gratuita, adica nu duce la nici o cheltuiala suplimentara pentru persoana care completeaza formularul respectiv.

Formularul este optional si poate fi completat de orice persoana fizica care obtine venituri din salarii si asimilate acestora.

Rezultatul este virarea, in contul organizatiei nonprofit sau unitatii de cult, a unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual platit pentru salariul persoanei respective.

Suma care revine NU reprezinta o sponsorizare sau o donatie, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental.

Pentru anul 2014 sunt valabile urmatoarele formulare:

Formularul 230 – pentru cei care au venituri din salarii

si

Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania – pentru cei cu venituri din alte surse, adica:

  • Activitati independente;
  • Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal;
  • Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
  • Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare;
  • Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.

NOTA: Persoanele care au realizat asemenea venituri sunt oricum obligate sa depuna Declaratia 200, chiar daca nu doresc redirectionarea celor 2% din impozit.

Cum se completeaza formularul: Contribuabilul isi scrie datele de identificare la punctul I, bifeaza casuta corespunzatoare la punctul II, scrie suma care revine redirectionarii (daca nu se cunoaste, ea va fi ulterior calculata de catre organul fiscal), datele Fundatiei Gandul Aprins sunt deja completate in documentele descarcate.

Unde se depun formularele: Formularele completate trebuie depuse:

  • direct la registratura organului fiscal, sau poate fi trimisa prin posta prin scrisoare recomandata, de catre contribuabil;

sau

  • la sediul organizatiei noastre, caz in care trebuie sa aiba anexate: fisa fiscala a persoanei si copie dupa actul de identitate a persoanei fizice respective.

Formulare donație

Declaratia 200 Potrivit pentru cei cu venituri din alte surse, detalii in partea stanga si in document 0


Formularul 230 Potrivit pentru persoanele care au venituri din salarii 0