Monumentul eroului naţional Emil Rebreanu a fost executat de maeștrii artişti plastici Marcel Aciocoiţei şi Constantin Marinete la atelierul lor din Băneasa-Bucureşti şi a fost instalat la Palanca pe data de 21 Octombrie 2012. Acolo echipa maestrului Aciocoiţei condusă de maestru artist plastic Dan Truică s-a ocupat timp de o saptămână de instalarea şi definitivarea monumentului prin inserarea efigiilor de bronz eroului Emil Rebreanu şi a Sf. Gheorghe. Concret monumentul are următoarele componente: corpul de piatră sculptată (lespede decorată cu elemente ornamentale 300-120-60cm), piatră soclu sculptată în relief (140-100-15cm), două basoreliefuri de bronz cu chipul lui Emil Rebreanu şi cu al Sf.Gheorghe(50-50-50cm), soclul piesei centrale cu basorelief figurativ, piatră compoziţie figurativă circulară tehnica sgrafito pe pavimentul piesei centrale, text circular tehnica sgraffito.

 

Primăria Palanca a organizat dezvelirea monumentului pe data de 10 noiembrie 2012 în prezența reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Culturii, Garda de Onoare a Garnizoanei Bacău, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Romano-Catolice, reprezentanți ai partidelor politice, autorități județene și locale. Întreaga ceremonie a fost prezidată de Colonelul în rezervă Paul Valerian Timofte de la Cultul Eroilor din Bacău, care a fost însoțit de membrii asociațiilor veteranilor de război.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost domnul Ilderim Rebreanu, nepotul scriitorului Liviu Rebreanu

Mulțumim în primul rând inițiatorilor acestui monument, familiei Cojocaru, deputatului Iulian Iancu și primarului comunei Palanca, Adrian Paliștan, patrioți adevărați care au pus mult suflet în realizarea acestui monument.

Despre viața eroului vezi aici